De geheimen van de kat – Wat je als ervaren kattenliefhebber nog niet wist
Als kattenmama of -papa weet jij uiteraard exact wat de lievelingsplekken van jouw tijger zijn en welk merk van natte voeding er het snelste naar binnen wordt gesmuld. Toch heeft jouw kat misschien wel enkele geheimen voor jou. Wij hebben ze alvast even voor jou opgesomd zodat jouw lieveling voortaan een open boek is voor jou.
Eten en drinken
Eerst en vooral is het uiteraard belangrijk dat jouw poezenbeest wordt voorzien van de nodige bediening. Bij die bediening hoort een overheerlijke, natuurlijke maaltijd. Je hoeft niet direct naar de viswinkel te spurten om een verse tonijn, maar als lekker verjaardagsdinertje is dat natuurlijk altijd een leuke optie. Het is wel belangrijk dat je aandacht schenkt aan het soort voeding die je Garfield krijgt. Gezonde, natuurlijke kattenvoeding bevat niet te veel granen, kleurstoffen of bewaarmiddelen. Het belangrijkste ingrediënt moet vlees, gevogelte of vis zijn. Onze voorouders hebben granen ontdekt en zijn er broodjes van gaan bakken, maar voor je kat hoef je dat echt niet op het menu te zetten. Hij gaat immers door het leven als een rasechte carnivoor.
Zet de brokjes of de natte voeding van je kat ook niet naast het drinken. Het water gaat dan naar de voeding ruiken en jouw kat geeft liever de voorkeur aan vers water. Een waterfontein garandeert extra versheid en houdt het water ook koel. Een fontein van porselein of glas – geen plastic – is wel een must. Het plastic geeft namelijk ook een muffe smaak aan het water. Of je kat hoge standaarden heeft? Een beetje, maar een kat die aangezet wordt om veel te drinken en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt is op lange termijn een gelukkige en gezonde kat.
Lichaamstaal
Dat je kat tevreden is, kan je makkelijk aflezen aan zijn of haar lichaamstaal. Hou vooral de staart in de gaten: gaat die omhoog als ze jou ziet? Dan is Dat geen 'cat calling', maar een echt compliment. Zie je een krulletje bovenaan, zoals een vraagteken of trilt de staart heel snel heen en weer? Verklaar dan onmiddellijk je onvoorwaardelijke liefde. Jouw kat is ongelooflijk blij om jou te zien. Een staart die gelijkloopt met haar lichaam, is een neutrale staart. Blijf alert als je kat een opgeblazen staart toont of heen en weer slaat met de staart: ze probeert zich dan respectievelijk ofwel heel groot te maken voor een naderend gevaar of ze is geïrriteerd. Plan je knuffelsessie dan op een ander moment.
Heeft je kat geen zin om te knuffelen? Met een korte speelsessie kan je ook de band met je kat versterken. Een hengel is hiervoor ideaal. Een paar korte jaagsessies per dag zijn in ieder geval heel verrijkend voor je kat. Houd je zeker niet in tijdens het spelen: jij bént de vogel. Laat de hengel heen en weer zwieren zoals een echte vogel het zou doen. Je wil de veren van je hengel natuurlijk zo piekfijn mogelijk houden: laat je kat de vogel dus niet vangen, maar geef hem of haar achteraf een trappelkussen met een vleugje valeriaan of kattenkruid. Daar kan je kat zich helemaal op uitleven – beloon hem of haar achteraf met een (gezond) kattensnoepje of wat voeding.
Van dagelijkse jaagsessies kan je kat helemaal ontstressen. Ook wanneer jij op de sofa ligt te ontspannen of als je even moet bekomen van de hevige hengelsessie, heeft je kat ook andere opties om te zelfstandig te ontstressen. Krabben aan een krabkarton is al een goed bijvoorbeeld. Een krabmeubel, random meubels omwikkeld met sisaltouw, een stukje oud tapijt: de opties zijn eindeloos. Krabben is essentieel voor je kat. Naast ontstressen kan je kat ook nog zijn of haar nagels scherpen bij het krabben en ook – dit is een belangrijke – op verschillende plaatsen geuren achterlaten. Door feromonen rond te spreiden, communiceren ze met andere katten. Dat is zijn of haar manier om te tonen: dit huis is van mij. Dat ze het met jou moet delen, is uiteraard geen probleem.
Hoe begroet ik mijn kat?
Hallo zeggen aan je kat doe je door even langzaam met de ogen te knipperen. Diep in de ogen kijken dat doe je beter met je partner. Bij een kat verklaar je op die manier de oorlog. Katten gebruiken hun ogen ook om onderling te communiceren. Een eerste ontmoeting tussen katten kan dus een vrij awkward situatie worden.
Introduceer je een nieuwe bewoner in huis? Houd hem of haar dan eerst even apart in een andere ruimte. Beide katten kunnen dan wennen aan de geur van de andere kat. Wanneer beide katten eindelijk genieten van elkaars parfum en een goeie lichaamshouding aannemen, kan je overgaan naar de volgende stap. Je kan de deur op een kiertje zetten of een plexiglas tegen de deur zetten, zodat ze elkaar al even kunnen zien. Het is voor beide katten belangrijk, dat ze genoeg schuilplekjes hebben om zichzelf veilig weg te stoppen. Je raadt het al: zo’n kartonnen doos is best belangrijk, ook als je kat solo door het leven gaat. Verschillende schuilplekjes op verschillende hoogtes laten jouw kat zich helemaal koning(in) te rijk voelen!
Laat je jouw kat buiten?
Wil jouw Minoes al eens op schok om te ontdekken wat er buiten die vier muren te beleven valt? Let er dan op dat ze dit veilig kan doen. Sommige planten zijn bijvoorbeeld giftig voor katten en ze kunnen ontsnappen door een opening met dezelfde omvang als hun kop. Blijf als dat kan gewoon bij de kat wanneer ze eens buiten vertoeft, zo kan je een oogje in het zeil houden.
Is je kat toch op excursie vertrokken? Volg onze tips om je kleine bengel zo snel mogelijk terug op spoor te komen. Voor je kat erop uit kan, moet hij of zij er toch wel verzorgd uitzien. Zeker tijdens de lente en de zomer kan je kat gaan ruiven. Met een vochtige microvezeldoek kan je al heel wat haren opvangen. Met een slickerborsteltje en een combikam kan je de overige losse haren ook nog verwijderen.
Kattenbakgebruik
Voor je kat oud genoeg is om het nest te verlaten moet ze natuurlijk haar manieren kunnen houden. Het zal je misschien verbazen, maar elke kat is in principe zindelijk. Ze doen van nature graag hun behoefte op een propere plaats. Jij moet je als mens – en full-time bediende – natuurlijk wel inzetten om de kattenbak proper te houden. Dagelijks scheppen en regelmatig uitkuisen is heel belangrijk.
Als je kat zijn behoefte buiten de bak doet, kan dat verschillende oorzaken hebben. Ofwel gaat zijn voorkeur uit naar een ander soort kattenbakvulling of een andere vorm van bak. Ofwel is er iets anders, zoals onzekerheid over zijn territorium of een blaasprobleem. Aarzel in dat geval zeker niet om raad te vragen aan een kattengedragstherapeut of een dierenarts. High maintance? Zeker! Maar dat zijn ze uiteraard volledig waard!