Veelgestelde vragen
Vragen over je bezoek aan het café
Q: Moet ik reserveren?
A: Technisch gezien hoef je niet te reserveren, maar wij raden het wel ten sterkste aan. Het garandeert dat je binnen kan op het moment dat voor jou best past. Als er nog een plaatsje vrij is, ben je natuurlijk meer dan welkom. Hou er wel rekening mee dat de plaatsen beperkt zijn.
Q: Hoeveel mensen kunnen er in het café?
A: Wij hebben plek voor maximum 14 personen. We proberen dit te beperken, zodat de sfeer rustig blijft en de katten zich makkelijker laten zien.
Q: Zijn er kinderen toegelaten in het café?
A: Kinderen zijn zeker welkom in het café, maar we vragen met aandrang aan de ouders om de kindjes goed voor te bereiden op het bezoek. Bespreek zeker op voorhand met de kinderen onze huisregels. Leg hen ook goed uit dat onze poezen geen sociale huiskatten zijn en meestal (nog) niet gestreeld kunnen worden. Zo vermijden we teleurstelling. Voor de allerkleinsten vragen we om het zo rustig mogelijk te houden, zodat de kans groter is dat de katjes zich laten zien. Mochten de kindjes beginnen huilen, vragen we om even naar het winkelgedeelte te gaan. Hartelijk bedankt voor jullie begrip!
Q: Wat als ik in het café ben en alle katten slapen?
A: Katten slapen gemiddeld 16u per dag. De kans is dus groot dat ze liggen te slapen. In de voormiddag of net voor sluitingstijd zijn ze het meest actief. Dat zijn dus de beste momenten om een bezoek in te plannen!
Q: Mag ik mijn kat meebrengen naar het café?
A: Neen, sorry. Hoewel we natuurlijk alle katten graag zien, willen we vooral de gezondheid van onze katten beschermen. Jouw kat kan perfect gezond zijn, maar aangezien ze uit een andere omgeving komt, is het nog steeds mogelijk om ziektes over te dragen. Alle katten in ons café hebben een quarantaine periode achter de rug om ziektes uit te sluiten en zijn uitgebreid onderzocht geweest door onze dierenarts. Ook andere dieren zijn helaas niet toegelaten.
Q: Hoe zit het met de hygiëne?
A: De keuken is volledig gescheiden van de katten. Alle drankjes worden dus in uiterst hygiënische omstandigheden bereid volgens de richtlijnen van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid. De kattenbakken bevinden zich in een aparte ruimte die niet toegankelijk is voor het publiek. Daar zal je dus absoluut geen hinder van ondervinden. Verder hebben wij verschillende procedures die dagelijks worden toegepast om alles mooi en proper te houden, zodat zowel u als onze katten een fantastische ervaring hebben. Wist u trouwens dat katten bijzonder hygiënische beestjes zijn?
Q: Kan ik vrijwilliger worden bij DreamCATchers?
A: Momenteel hebben wij een goed team gemotiveerde vrijwilligers. Soms valt er wel eens iemand weg en zoeken we nieuwe mensen. Als je voor een periode van minimum 6 maand enkele uurtjes per week/om de twee weken vrij hebt, staan we zeker open voor jouw enthousiasme. Stuur een mailtje met jouw motivatie naar vrijwilliger@wearedreamcatchers.be en wij contacteren je wanneer we nieuwe mensen nodig hebben. Alvast bedankt voor jouw hulp!
Vragen over de katten in het café
Q: Waar komen de katten in het café vandaan?
A: Al onze dieren zijn afkomstig van het Dierenasiel Gent, Kat Zoekt Thuis of Catpower. Wij geven voorrang aan dieren die al een langere tijd in het asiel zitten, meestal omdat zij nog angstig zijn tegenover mensen. Wij proberen deze katten te socialiseren om zo hun kansen op hun droommandje te vergroten.
Ben je op zoek naar een nieuwe kat, kijk dan zeker ook eens op de website van het Dierenasiel Gent, Kat Zoekt Thuis of Catpower. Ook op de website van de overheid www.adopteereendier.be vind je veel katten ter adoptie.
Q: Wonen de katten in het café?
A: Ja, ze wonen hier tot wanneer ze een nieuwe thuis vinden. Ze worden niet in een kooi gestoken en kunnen zowel overdag als ’s nachts vrij rondlopen.
Q: Hoe kan ik een kat adopteren bij DreamCATchers?
A: Neem een kijkje op onze adopteerpagina voor meer info over de adoptieprocedure.
Q: Waarmee moet ik rekening houden wanneer ik op zoek ben naar een vriendje voor mijn kat?
A: Wanneer je een vriendje zoekt voor je kat, is het belangrijk om eerst na te gaan welk karakter je kat heeft. Je zoekt best een vriendje die even oud is en een gelijkaardige woonsituatie nodig heeft. Wanneer je een nieuw vriendje gevonden hebt, plaats hem of haar dan niet onmiddellijk bij je kat. Het is belangrijk beide op een stapsgewijze manier te introduceren aan elkaar. Lees hier ons blogbericht over hoe je zo'n introductie best aanpakt.
Q: Waarom hebben jullie vaak duo's ter adoptie?
A: Katten die nog gesocialiseerd moeten worden naar mensen toe, zoeken vaak steun bij andere katten. Hierdoor kan een hechte band ontstaan. Poezen die een sociale groep vormen, halen wij nooit uit elkaar. Vandaar dat ze dan als duo geadopteerd worden. Sommige poezen vormen reeds een duo als ze bij ons in het café terecht komen. Andere poezen leren elkaar dan weer beter kennen in het café, waardoor ze een nieuwe sociale groep vormen.
Q: Hebben jullie ook kittens?
A: Nee, wij hebben nooit kittens omdat wij vooral katten opvangen die reeds langere tijd in het asiel verblijven. Onze focus ligt op volwassen katten die vanuit het asiel moeilijker geplaatst worden omdat ze nog niet sociaal zijn naar mensen toe. Ben je toch op zoek naar een kitten? Hou er dan rekening mee dat kittens enkel in een bepaald seizoen geboren worden. We verwijzen jullie graag door naar Kat Zoekt Thuis, Dierenasiel Gent en Catpower.
Q: Door omstandigheden kan ik mijn kat niet langer houden, kan ik ze naar het kattencafé brengen?
A: Neen. Wij hebben zelf geen quarantaineruimte en kunnen dus geen dieren binnen nemen. Wanneer je niet meer voor je kat kan zorgen zorg je best voor een nieuwe thuis voor je kat. Zoek eerst in je eigen omgeving of iemand bereid is om je kat in huis te nemen. Indien je geen nieuwe thuis kan vinden, dan kan je terecht bij het Dierenasiel Gent of bij lokale opvangorganisaties.
Q: Niet alle katten zijn gemaakt om in een drukke omgeving te leven of tussen andere katten. Wat als een poes zich niet goed voelt in het café?
A: Het is inderdaad zo dat niet alle katten bij ons op hun plaats zitten of zich direct thuis voelen. De keuze van de katten die bij ons komen wonen is steeds in samenspraak met het asiel vanwaar ze komen. De kat verblijft eerst in een aparte ruimte en we introduceren hen geleidelijk aan met de andere katten. Wanneer er zelfs na deze trage introductie problemen zouden opduiken, bespreken we dit met een kattengedragstherapeut.
Vragen over katten in het algemeen
Q: Wat moet ik doen met een gevonden kat?
A: Wanneer je een kat vindt en je bent er niet zeker van of de kat een thuis heeft, dan is het belangrijk om eerst na te gaan of de kat gechipt is. Dit kan je laten doen bij de dierenarts en bij het dierenasiel. Ook hier bij DreamCATchers kunnen we de chip van gevonden katten lezen.
Wanneer de kat gechipt is, dan kan de kat teruggebracht worden naar de eigenaar. Indien de kat niet gechipt is, dan kan de kat eventueel opgevangen worden door het dierenasiel.
Je kan ook een eigen zoektocht beginnen naar de eigenaar door posters op te hangen in je buurt. Niet elke eigenaar laat zijn kat chippen, hoewel dit wettelijk verplicht is.
Q: Waar kan ik terecht met vragen over het straatkattenbeleid?
A: Wanneer je vragen hebt over straatkatten in je buurt, dan kan je verschillende instanties contacteren. Lokale overheden zoals die van de Stad Gent hebben een speciale infolijn waarop je vragen kan stellen over bepaalde thema's die jou aanbelangen, zoals ook het straatkattenbeleid. Via het contactformulier van Gentinfo kan je een gerichte vraag stellen.
Q: Wie vangt er straatkatten op?
A: Wijzelf gaan nooit rechtstreeks straatkatten opvangen. De katten die wij in huis hebben komen ofwel van Dierenasiel Gent, Kat Zoekt Thuis of Catpower.
Het dierenasiel gaat enkel straatkatten opvangen indien ze gevonden worden in het openbaar domein of op de openbare weg voor overlast zorgen. In sommige gevallen vangt het dierenasiel ook huiskatten die zich in een crisissituatie bevinden op.
Het dierenasiel zal nooit straatkatten opvangen die zich op privéterrein bevinden. Particulieren kunnen wel vangkooien ontlenen bij het dierenasiel om zwerfkatten op privéterrein te vangen en ze bij de dierenarts binnen te brengen voor sterilisatie. Bij dit laatste is het dan wel de bedoeling dat de zwerfkatten terug uitgezet worden op het privéterrein.
Naast het dierenasiel worden er ook door de groendienst katten gevangen. Katten worden enkel gevangen in samenwerking met de verzorger die zich wekelijks vrijwillig inzet om straatkatten eten te geven. Nadien worden ze terug uitgezet op de locatie waar ze gevangen werden. Het voederen van straatkatten in het openbaar domein is trouwens enkel toegelaten indien je in het bezit bent van een voederpas.
Indien de groendienst een melding krijgt voor het vangen van zwerfkatten, maar er geen vaste verzorger gekend is, dan wordt de burger doorverwezen naar het dierenasiel. Dit is meestal het geval als katten op privéterrein al dan niet bewust gevoederd worden door (buurt)bewoners.
Q: Waar kan ik terecht met vragen over dierenmishandeling? Waar kan ik terecht voor het melden van dierenmishandeling?
A: Net zoals bij vragen over het straatkattenbeleid, kan je hiervoor ook terecht bij het Gentinfo punt.
Voor het melden van dringende en gevaarlijke situaties of gevallen waarbij de eigenaar niet gekend is, doe je er goed aan om altijd de politie te contacteren. Daarnaast kan dierenmishandeling en -verwaarlozing (bv. het te koop aanbieden van katten en honden via sociale media, aankopen vanzieke dieren bij erkende kwekers en dierenmishandeling in woningen, kermissen, asielen, dierentuinen, ...) ook gemeld worden via een online formulier van de Vlaamse Overheid.
Staat je vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.