0

Help! Mijn kat plast niet in haar bak!

01/10/2018 Katten

Een kat die in huis plast is een ernstig probleem. Helaas merken we dat veel baasjes ermee te maken krijgen. En laten we eerst even een grote mythe de wereld uit helpen: de kat doet dit niet om jou te ambeteren!

IMG_7854

“Mijn kat wil niet in de kattenbak gaan.” Jij mag dan wel willen dat je kat daar zijn gevoeg doet, maar de kat denkt daar duidelijk anders over. Aangezien er nog geen Google Translate bestaat voor kattentaal, kan je lieveling enkel naast de bak plassen om je te laten weten dat er een probleem is. Maar welk probleem juist?! Vertalers to the rescue!

Het allerbelangrijkste wanneer u met dit probleem te kampen krijgt, is dat u eerst en vooral een afspraak bij de dierenarts maakt. Katten zijn sterke dieren, maar ontwikkelen vaak problemen aan de nieren of de blaas. Een kat die eerst zindelijk was maar plots naast de bak plast, is een duidelijke indicatie dat u zo snel mogelijk naar de dierenarts moet.

Wanneer uw dierenarts niets bijzonders kan vinden, moeten we terug naar de kattenbak. Hierbij kunnen we niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om die ELKE DAG te reinigen. Fancy kattenbakgrind of middelen die de geur verdoezelen veranderen niets aan het feit dat u wel degelijk elke dag een kleine of grote boodschap zal moeten wegscheppen. Dit is de meest hygiënische oplossing en ook de goedkoopste ;-). Een open kattenbak helpt als herinnering, maar is ook comfortabeler voor de kat. Wil u toch per se een deksel op de bak, verwijder dan zeker het klepje aan de ingang. Zo krijgt de kat niet telkens de deur tegen zijn achterste voor of na een toiletbezoek.

Soms is het kattenzand een probleem. Probeer daar misschien eens een andere variant van in huis te halen. Neem de oorspronkelijke kattenbak niet weg, maar plaats een nieuwe met het andere kattenzand. Wanneer u uiteindelijke beslist om over te schakelen is het belangrijk om dit geleidelijk aan te doen. Zo strooit u telkens een beetje meer zand van het nieuwe merk in de bak. Op die manier kan uw kat geleidelijk wennen aan de nieuwe toiletinfrastructuur.

Voor grote gezinnen is de kattenbak vaak een punt van discussie. Wanneer u meerdere katten hebt, dan moeten er evenveel kattenbakken staan als er katten zijn, plus nog een extra! Voor vier katten heeft u dus vijf kattenbakken nodig. Wanneer u met een plasprobleem zit, is dit cruciaal. Kattenbakken pal naast elkaar zetten heeft geen zin. Katten ervaren dit als één grote kattenbak. De bakken moeten verspreid staan over de verschillende ruimtes en niet in elkaars zicht. 

Ons laatste aandachtspunt is de locatie van de kattenbak. Het is natuurlijk volkomen te begrijpen dat u temidden van de living liever geen kattenbak plaatst. Net zoals uw kat het niet apprecieert om op toilet te gaan naast die verschrikkelijk luide wasmachine, waardoor haar hele kattenbak schudt en beeft. Probeer een rustige plek te vinden waar de poes veilig haar behoefte kan doen zonder gestoord te worden. Tenslotte zet je de ingang van de kattenbak best met uitzicht op de deur van de ruimte. Zo kan de kat zien wie er zo onbeschoft is om zonder kloppen binnen te stormen tijdens haar privé-moment.

Als je na het lezen van onze tips nog steeds problemen hebt, kan je best advies vragen aan een kattengedragstherapeut. Plasproblemen zijn vaak gelinkt aan stress (bijv. de komst van een nieuwe baby of huisdier, verhuis, etc). Deze problemen kunnen enkel opgelost worden door iemand met ervaring in kattengedrag, die eventueel ter plaatse kan komen kijken naar jouw specifieke situatie. 

In samenwerking met Wellopet hebben we opnieuw een leuke wedstrijd gekoppeld aan deze blog. Ook deze maand kan je een leuke prijs winnen.

Deze wedstrijd is ondertussen al verlopen.

Cookies

Natuurlijk krijgen de katten in het café af en toe cookies. Maar ook u krijgt van ons een cookie, weliswaar digitale cookies. Wij maken gebruik van deze cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw voorkeuren te onthouden. Meer info kan u vinden in onze algemene voorwaarden.