0

Help! Mijn kat plast niet in haar bak!

01/10/2018 Katten

Een kat die in huis plast is een ernstig en vervelend probleem. Helaas merken we dat veel baasjes ermee te maken krijgen, maar laten we eerst even een grote misvatting de wereld uit helpen: je kat doet dit niet om jou te ergeren of te pesten!

IMG_7854

Medische controle


Wanneer je met dit probleem te kampen krijgt, is het enorm belangrijk eerst na te gaan of er medisch niets aan de hand is. Maak een afspraak bij de dierenarts om uit te sluiten of er geen blaas- of nierproblemen zijn. Een kat die eerst zindelijk was en plots naast de bak plast, is een duidelijke indicatie dat er iets aan de hand is

De perfecte bak

Wanneer jouw dierenarts niets bijzonders kan vinden, moeten we terug naar de kattenbak. Hierbij kunnen we niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om deze elke dag te reinigen. Het reukorgaan van de kat is veel beter ontwikkeld dan dat van de mens. Een stinkende kattenbak zal dus niet gebruikt worden. Een open kattenbak is het meest comfortabel voor de kat. Wil je toch per se een deksel op de bak, verwijder dan zeker het deurtje aan de ingang. Zo krijgt jouw kat niet telkens de deur tegen haar achterste bij een toiletbezoek.  

Kattenzand

Het kattenzand kan ook wel eens voor problemen zorgen. Soms zijn de korrels te hard (bv. houtpellets), soms zijn ze te grof. Je kan eens een andere variant uitproberen. Katten geven meestal de voorkeur aan fijn zand. Wanneer je uiteindelijk beslist om over te schakelen is het belangrijk om dit geleidelijk aan te doen, katten zijn namelijk gewoontedieren. Voeg na een tijdje een beetje van de nieuwe variant toe aan het oorspronkelijke kattenzand en laat per schoonmaakbeurt de verhouding van het oorspronkelijke kattenzand verminderen ten opzichte van het nieuwe zand.


Aantal bakken

Wanneer je meerdere katten hebt, moeten er evenveel kattenbakken staan als er katten zijn, plus nog een extra! x katten = x + 1 kattenbak. Voor vier katten heb je dus vijf kattenbakken nodig. De bakken vlak naast elkaar zetten heeft geen zin, dit ervaren ze als één grote kattenbak. De bakken moeten verspreid staan over de verschillende ruimtes in huis. 

Perfecte plaats

Ons laatste aandachtspunt is de locatie van de kattenbak. Probeer een rustige plek te vinden waar de kat veilig haar behoefte kan doen zonder gestoord te worden. Ten slotte richt je best de opening van de kattenbak naar de ingang van de ruimte. Zo kan de kat zien wie er zo onbeschoft is om zonder kloppen binnen te stormen tijdens haar privé moment. 


 Als je na het lezen van onze tips nog steeds problemen hebt, kan je best advies vragen aan een kattengedragstherapeut omdat plasproblemen vaak gelinkt kunnen worden aan stress. 

Cookies

Natuurlijk krijgen de katten in het café af en toe cookies. Maar ook u krijgt van ons een cookie, weliswaar digitale cookies. Wij maken gebruik van deze cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw voorkeuren te onthouden. Meer info kan u vinden in onze algemene voorwaarden.