0

Waarom is het belangrijk dat mijn kat voldoende drinkt?

01/09/2018 Katten

We gaven je al wat tips om je kat meer te laten drinken. Maar waarom is drinken nu zo belangrijk?

drinken_1

Katten zijn oorspronkelijk afkomstig uit de woestijn. Ze zijn van nature voorzien om lange tijd zonder stromend water te kunnen, in het wild halen ze namelijk voldoende vocht uit hun prooien. Ondanks dat we onze kat steeds van voldoende droge voeding voorzien, zit daar een pak minder vocht in dan in een echte prooi. Dehydratatie of uitdroging kan ernstige gevolgen hebben bij katten. Dit kan leiden tot blaas- en urinewegproblemen, zoals blaasstenen en op lange termijn zelfs nierfalen. Eenmaal de problemen zo ver gevorderd zijn, is er helaas geen weg terug. 

Gehydrateerd?

Hoe weet je nu of je kat gedehydrateerd is? De makkelijkste manier is door het vel in de nek van je kat lichtjes omhoog te trekken en los te laten. Wanneer het vel niet onmiddellijk terug op zijn plek springt, is de kat uitgedroogd. Andere tekenen zijn; bleek en plakkerig tandvlees, gezonken ogen, trillingen in de poten en verhoogde hartslag. Bij twijfel contacteer altijd je dierenarts!


Hoeveel drinken?

Op basis van haar lichaamsgewicht kan berekend worden hoeveel de kat dagelijks moet drinken. Een kat heeft gemiddeld 50 ml water per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Voor een kat van ongeveer 4 kg is dat dus 200 ml, dit komt overeen met een groot glas water. Een goede manier om te testen hoeveel je kat op een dag drinkt, is door de hoeveelheid water die je gegeven hebt bij te houden en dit 24 uur later opnieuw te meten. Probeer dit een aantal dagen vol te houden om te weten hoeveel je kat gemiddeld drinkt. 

Wanneer je opmerkt dat je kat plots meer of minder dan normaal drinkt, is er vaak een medische oorzaak. Neem in dat geval onmiddellijk contact op met de dierenarts.  

Cookies

Natuurlijk krijgen de katten in het café af en toe cookies. Maar ook u krijgt van ons een cookie, weliswaar digitale cookies. Wij maken gebruik van deze cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw voorkeuren te onthouden. Meer info kan u vinden in onze algemene voorwaarden.