0

Kattentaal voor gevorderden

28/02/2019 Katten

Als je kat miauwt doet ze dat speciaal voor jou! Miauwen doen katten namelijk enkel om met mensen te communiceren. Onder elkaar communiceren ze via lichaamstaal of via geluiden zoals blazen, kirren, grommen en spinnen.

TCG6243

Kijk niet te diep in mijn ogen 

Voor katten is staren een manier om hun vijand op een veilige afstand te houden. Als jij begint te staren, dan laat je jouw kat eigenlijk weten dat ze moet ophoepelen. Een beleefdere manier van communiceren met je kat is door traag met de ogen te knipperen. Dat is kattentaal voor “Hallo, ik ben je vriend - niet je vijand.” Kijk een angstige kat nooit rechtstreeks aan, maar ontwijk oogcontact. De kat zal veel sneller ontspannen omdat ze denkt dat je haar niet ziet. 

Vliegtuigoortjes en snorharen 

Katten gebruiken hun oren in de eerste plaats om geluid te lokaliseren, maar de oren kunnen je ook iets vertellen over de gemoedstoestand van je kat. Platte oortjes die opzij liggen en de ronding van het kopje volgen, duiden op angst. Liggen de oren plat naar achteren, zoals een vliegtuig, dan voelt de kat zich bedreigd. Geef in dat geval de kat wat ruimte of laat ze gewoon met rust. 

Ook de snorharen gaan mee in dit verhaal. Een bange kat zal de snorharen tegen het gezicht aandrukken. Als katten jagen richten ze de snorharen naar voren om ze te gebruiken tijdens de jacht. Een ontspannen kat heeft de snorharen open en naar opzij gericht.

Staart 

De makkelijkst leesbare communicatiemethode van de kat is haar staart. 

Wanneer hij volledig rechtop staat en bovenaan een beetje trilt, is de kat héél erg enthousiast. 

Maakt de staart een klein krulletje, dan is de kat blij om jou te zien. Een opgeblazen staart in de vorm van een boog wijst op uitdagend gedrag – een beetje zoals een machoborstkas opzetten. Dit gebeurt vaak in contact met andere katten wanneer ze zich moeten verdedigen. 

Als een kat bang is, dan steekt ze haar staart tussen de poten om zich zo klein mogelijk te maken. Een lange uitgestrekte staart wil zeggen dat alles goed is in poezenland. 

Ten slotte is er de geïrriteerde staart die over en weer zwiept. Dat doet ze als ze de situatie niet leuk vindt. Stop dan onmiddellijk met wat je aan het doen bent en geef de kat ruimte. 

Buik bloot

Wanneer een kat haar buik toont is ze ontspannen en voelt ze zich veilig bij jou. Het is verleidelijk, maar hiermee nodigt ze jou niet noodzakelijk uit om haar buik te strelen. Je kat zal zelf aangeven of ze dat prettig vindt of niet. 

Gekromde rug

Wanneer jouw kat probeert te imponeren, dan zal ze zich groter maken door een gekromde rug op te zetten. Dit gebeurt zowel wanneer ze aan het spelen is als wanneer ze zichzelf defensief opstelt ten opzichte van andere katten.  


Cookies

Natuurlijk krijgen de katten in het café af en toe cookies. Maar ook u krijgt van ons een cookie, weliswaar digitale cookies. Wij maken gebruik van deze cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw voorkeuren te onthouden. Meer info kan u vinden in onze algemene voorwaarden.