0

Kattentaal voor gevorderden

28/02/2019 Katten
We moeten het allemaal bekennen: we hebben lange, uitgebreide gesprekken met onze kat waar hij of zij uiteraard nooit op ingaat. Misschien vertelt jouw kat wel degelijk iets, maar begrijp je de taal gewoon niet. Natuurlijk kunnen ze miauwen, maar dat hebben ze als kitten geleerd van hun mamapoes en dat gebruiken ze enkel om op jouw zenuwen te werken. Grapje! Hoewel ze communiceren met geluid, zoals blazen, grommen en spinnen, bestaat kattentaal uit veel meer dan dat.
Ze communiceren met hun ogen, oren, snorharen en staart. Heb je dan een tolk nodig voor de vertaling? Dat zou in ieder geval handig zijn, maar we overlopen eerst alvast de basisgrammatica van kattentaal. Zo kan je wat oefenen en wie weet worden jouw lange, uitgebreide gesprekken ooit beantwoord.
TCG6243

Kijk niet diep in mijn ogen 

Als mens hebben we de neiging om katten direct in de ogen te kijken, maar dat is net iets dat katten totaal niet graag hebben. Voor katten is staren een manier om hun vijand op een veilige manier weg te jagen zonder dat ze zelf gewond geraken. Als jij dus begint te staren, dan laat je jouw kat eigenlijk weten dat ze moet ophoepelen. Wat is dan wel beleefd in de kattenwereld? Traag met de ogen knipperen is kattentaal voor “Hallo, ik ben je vriend - niet je vijand."
Wanneer je voor de eerste keer kennismaakt met een kat, open en sluit je ogen dan even heel traag om de kat op haar gemak te stellen. Heb je een angstige kat, kijk die dan niet rechtstreeks aan. Zo zal de kat veel sneller ontspannen.  

Vliegtuigoortjes 

Katten gebruiken hun oren in de eerste plaats om geluid te lokaliseren, maar de oren kunnen je ook meer vertellen over de gemoedstoestand van je kat. Als de oren naar voor gericht staan, is de kat ontspannen. Staan de oren rechtop en volledig naar voren gericht, dan heb je Minoes haar volle aandacht en is ze vaak in een speelse bui. Platte oortjes die opzij liggen en de ronding van het kopje volgen, duiden op angst. Liggen de oren plat naar achteren, bijna zoals een vliegtuig, dan is de kat boos of geërgerd: geef de kat wat ruimte of laat ze met rust. Platte oren in het algemeen is dus een signaal om op te letten, je kan nooit inschatten hoe een bange en/of boze kat zal reageren. It might get risky. 

Ook de snorharen gaan mee in dit verhaal. Een bange kat zal de snorharen tegen het gezicht aandrukken. Als katten jagen richten ze de snorharen naar voren om ze te gebruiken tijdens de jacht. Een ontspannen kat heeft de snorharen open en naar opzij gericht.   

Staart omhoog 

De makkelijkst leesbare communicatiemethode van de kat is haar staart. We weten allemaal dat een kat een dikke poefstaart heeft als ze boos of bang is, maar we kunnen nog andere dingen afleiden aan de hand van de staart. Wanneer hij volledig rechtop staat en bovenaan een beetje trilt, is de kat enthousiast. Dit fenomeen kan je observeren als je net binnenkomt of wanneer je je kat eten geeft. 

Maakt de staart een klein krulletje, dan is de kat blij en vriendelijk. Wanneer katten contact maken met andere katten en elkaar graag hebben, zullen ze vaak het krulstaartje gebruiken.
Bij een staart die recht omhoog staat is de kat boos. Een opgeblazen staart in de vorm van een boog, wijst op uitdagend gedrag – een beetje zoals een macho-borstkas opzetten. Dit gebeurt vaak in contact met andere katten wanneer ze zich moeten verdedigen.
Als een kat bang is, dan zal ze de staart tussen de poten steken om zich zo klein mogelijk te maken. Een lange uitgestrekte staart wil zeggen dat alles goed is in poezenland.
Ten slotte is er de geïrriteerde staart, die met kleine of zelfs grote klopjes tegen de grond wordt geslagen. Wanneer je deze staart krijgt, geeft je kat aan dat ze de situatie niet leuk vindt. Stop dan onmiddellijk met strelen, of geef de kat ruimte. Tijdens het spelen geeft deze staart de opwinding en spanning van het spel aan, wat normaal is, maar blijf steeds de overige lichaamstaal in de gaten houden.

Buik omhoog 

Vaak hebben we de neiging om het gedrag van een hond gelijk te stellen aan dat van een kat, maar een kat die met haar buik omhoog ligt, wil jou niet uitnodigen om haar buikje te strelen. Katten kunnen inderdaad met hun buik omhoog liggen om aan te tonen dat ze ontspannen zijn. Dit wil echter nog niet zeggen dat je die buik ook moet gaan strelen. De meerderheid van de katten vindt het niet fijn om op de buik gestreeld te worden.
Katten zullen deze houding ook aannemen wanneer ze zich bedreigd voelen omdat ze dan hun vier poten en bijhorende klauwen vrij hebben om aan te vallen. Kijk dus goed naar de ogen, oren, snorharen en staart om de situatie in te schatten.

Daarbij komt dat kattentaal niet altijd zo zwart-wit is, enige voorzichtigheid aan de dag leggen is dus sowieso aan te raden.
Het enige wat nu nog ontbreekt is onze eigen staart om aan de kat te kunnen vertellen wat wij van hen willen, maar eigenlijk weten we stiekem allemaal goed genoeg dat wanneer we iets aan onze kat vragen, ze toch het omgekeerde zal doen. 

In samenwerking met Wellopet hebben we opnieuw een leuke wedstrijd gekoppeld aan deze blog. Als je wil deelnemen aan de nieuwe 'catch the dream' wedstrijd, dat kan via onderstaande link! Ook deze maand kan je een leuke prijs winnen.


Cookies

Natuurlijk krijgen de katten in het café af en toe cookies. Maar ook u krijgt van ons een cookie, weliswaar digitale cookies. Wij maken gebruik van deze cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw voorkeuren te onthouden. Meer info kan u vinden in onze algemene voorwaarden.