0

De “mijn kat speelt niet” mythe doorprikt

01/06/2019 Katten

Spelen met jouw kat is van fundamenteel belang. Veel mensen denken dat hun kat niet geïnteresseerd is in spelen, maar door je wat meer te verdiepen in het spelmoment zal je zien dat zelfs oudere of gezapige katten interesse tonen. 

Eerst en vooral moet je goed beseffen dat een spelmoment voor jouw kat eigenlijk een jachtpartij is. Op deze manier kan ze zich helemaal overleveren aan haar oerinstinct. In de natuur heeft een kat gemiddeld 10 à 20 jachtmomenten per dag. Om dit zo goed mogelijk na te bootsen raden we ongeveer 5 spelmomenten per dag aan, deze moeten maar enkele minuutjes duren.

Darcy_768x505

Een goede speelsessie is van groot belang voor de (mentale) gezondheid van jouw kat. Zeker binnenhuiskatten krijgen hierdoor extra beweging, wat hen leniger maakt, hun spieren onderhoudt en overgewicht kan tegengaan. Spelen met jouw kat is ook goed tegen verveling en helpt haar te ontstressen, waardoor ze veel minder geneigd zal zijn om jouw meubels of andere spullen aan te vallen. Voor angstige katten kan het bovendien een eerste stap zijn naar meer vertrouwen.

Speelgoed voor de kat 


Maar hoe speel je dan met je kat? Gebruik alleszins nooit je handen of voeten om te spelen! Je kat zal deze als prooi aanzien en mogelijks ook aanvallen tijdens het knuffelen. 

Een goede manier om je kat haar jachtinstinct aan te wakkeren is door te spelen met een hengel. Dit is een stok waar een speeltje (de prooi) via een touwtje aan vasthangt. Onze tip: zet jezelf op minimum 2m afstand van je kat en wees een vogel! Ga in het rond vliegen en beweeg de hengel heen en weer, zodat er goed achter gerend kan worden. Of verstop de prooi achter een meubelstuk en laat het speeltje opnieuw vliegen als je kat hem bijna vangt. Experimenteer er vooral op los en houd daarbij in het achterhoofd dat het jachtmoment al begonnen is van zodra de kat de prooi gadeslaat. Zorg ervoor dat de prooi nooit helemaal gevangen kan worden, de hengel dient vooral als teaser. Nadat er goed gejaagd is kan je een trappelkussen geven, deze zijn bestand tegen een goede beet en een klauw. Zie dit als een prooi die ze kunnen doden, door met hun achterpoten hevig op het kussentje te “trappelen”. Sluit het jachtmoment af met een gezond snoepje of andere lekkere snack, zo zal jouw kat een volwaardig jachtgevoel ervaren.

Als je kat na meerdere pogingen toch nog niet wild is van de hengel, zijn er uiteraard nog tal van opties. Sommige katten spelen heel graag met balletjes of muisjes (al dan niet met geluid). Hierbij is het belangrijk om het speelgoed niet te laten rondslingeren. Zorg dat je ergens een grote doos hebt staan waarin je alle speeltjes kan verzamelen. Wanneer je na een tijd een speeltje opnieuw uit de doos haalt, ziet je kat dit als een nieuwe prooi. We raden af om een laser als speelgoed te gebruiken, sommige katten blijven achteraf zoeken naar het lichtje en raken gefrustreerd. Wil je toch de laser gebruiken, zorg er dan voor dat er een trappelkussen of ander speeltje aanwezig is zodat de kat ook effectief iets kan vangen en sluit daarna eventueel af met een snack. 

Geurverrijking 

Kattenspeelgoed wordt vaak gevuld met kruiden om het voor de kat interessanter te maken. Er zijn verschillende natuurlijke kruiden waarvan de geur een stimulerend en/of rustgevend effect heeft. Welk kruid jouw kat aangenaam vindt en hoe ze erop reageert is afhankelijk van kat tot kat. Kattenkruid (catnip) is het bekendste voorbeeld, andere opties zijn valeriaan en matatabi. Spuit bijvoorbeeld wat valeriaan op een trappelkussen en je minitijger is in de zevende hemel. Of stop droge kruiden in de speelgoeddoos zodat de speeltjes lekker blijven ruiken. In de volksmond worden kruiden wel eens "drugs” voor katten genoemd, maar deze zijn helemaal veilig en absoluut niet verslavend. Al deze goodies kan je verkrijgen in onze shop.


Hoe dan ook, het inlassen van leuke spelmomenten biedt tal van voordelen en schept bovendien een sterkere band tussen jou en je kat. Neem je tijd en heb vooral veel plezier!

Cookies

Natuurlijk krijgen de katten in het café af en toe cookies. Maar ook u krijgt van ons een cookie, weliswaar digitale cookies. Wij maken gebruik van deze cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw voorkeuren te onthouden. Meer info kan u vinden in onze algemene voorwaarden.