0

Hoe laat ik mijn kat veilig buiten?

07/01/2019 Katten

Heb je een tuin of terras en kan je jouw kat op een veilige manier buiten laten? Des te beter! Niets is zaliger dan rollen in het gras en fluiten – lees: vreemd mekkeren – naar de vogels, maar overweeg toch even alle opties om dit zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen.

wheetybuiten2

Jaaginstinct 

Wanneer er een vogel op het terras komt zitten, denkt jouw kat niet na en springt ze er impulsief naartoe. Zelfs wanneer ze alsnog op haar pootjes terecht komt, kan ze ernstige verwondingen oplopen. Beveilig daarom je terras met netten of omheining en zorg voor vliegenramen. Laat je kat nooit alleen op een onbeveiligd terras, balkon of vensterbank! De kat is een roofdier en zal dus jagen. Helaas sterven hierdoor tal van vogels en andere dieren. Probeer daarom je tuin ook veilig in te richten voor die andere dieren. Wanneer je vogels eten geeft, zorg dan dat de voederplaatsen hoog genoeg zijn en op een plek waar de kat niet bij kan. 


Catproof tuin

Met deze tips kan je jouw open tuin een stuk veiliger maken. Je kan de tuin afsluiten door een omheining te plaatsen – er zijn zelfs speciale omheiningen specifiek voor katten – maar ook met kippengaas kan je al veel doen. Zo kan je de bomen van een kraag voorzien zodat je viervoeter niet zomaar via de boom de tuin van de buren gaat verkennen. Kan je de tuin niet afsluiten? Dan kan je eventueel kiezen om een kattenren te plaatsen. Let ook op met vijvers: zorg dat er steeds een mogelijkheid is dat ze eruit kunnen klauteren indien nodig. 

Planten

Wees voorzichtig met giftige planten in de tuin, zoals de anemoon en de goudswortel, alle planten in de ajuinfamilie, Lelietje-van-Dalen, vingerhoedskruid en hulst. Kattenkruid en valeriaan vinden katten het leukste. We garanderen dat je tuin plots veel interessanter zal zijn voor je huisdier. (Let op, ook veel kamerplanten zijn giftig voor je huisdier!)

Wandelen

Een kat is geen hond, daar zijn we het allemaal over eens, maar sommige katten houden ervan om te gaan wandelen met een tuigje. Dit kan je enkel doen als je kat dit op kittenleeftijd heeft aangeleerd of als je jouw volwassen kat een uitgebreide training hebt gegeven. Katten zijn heel flexibel, dus zorg dat je een aangepast kattentuigje koopt waar de kat niet uit kan. 

Ten slotte is de beste manier nog steeds om samen met je kat naar buiten te gaan. Je kan dan een oogje in het zeil houden en je hebt er nog wat beweging bij ook.   

Cookies

Natuurlijk krijgen de katten in het café af en toe cookies. Maar ook u krijgt van ons een cookie, weliswaar digitale cookies. Wij maken gebruik van deze cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw voorkeuren te onthouden. Meer info kan u vinden in onze algemene voorwaarden.