0

Welke voeding geef ik het best aan mijn kat?

29/03/2023 Katten

Als je deze vraag aan Google stelt krijg je 4.260.000 resultaten, en dan hebben we het nog niet specifiek over droge of natte voeding. Dat jullie door het bos de bomen niet meer zien is helemaal normaal. De kattenvoeding industrie is dan ook enorm. Dus wat geef je nu best?

 

e1e4610b_ed41_406c_9fee_3dd0f6056005

Basisbehoeften van je kat

Laten we eerst teruggaan naar de basis, eens kijken hoe een kat gebouwd is en wat ze zou eten als ze zelf kon kiezen:

  • Katten zijn carnivoren, wat wil zeggen dat ze vlees nodig hebben om gezond te zijn. Hun tanden, darmen en spijsvertering zijn gemaakt om vlees te verwerken. Een kat zal een vegetarisch dieet niet overleven, ook al zorg je ervoor dat ze extra taurine krijgt.
  • Mocht de kat zelf kunnen kiezen, zou ze prooien eten die ze zelf kan vangen, zoals muizen, konijntjes en vogels. Er is volgens ons nog nooit een kat gesignaleerd die op droge brokken jaagt. Deze prooien bevatten naast spieren, ingewanden en botten gemiddeld 50% vocht, wat ook heel belangrijk is. 


Hoe kies je dan de juiste voeding die deze natuurlijke prooien het best evenaart?
Nee, het eten dat bij jou op tafel komt is niet de juiste keuze! Ga op zoek naar voeding met een hoog percentage vlees en/of vis. Controleer goed de ingrediëntenlijst op de verpakking. Deze staan in volgorde van hoeveelheid dus het eerste ingrediënt zou vlees en/of vis moeten zijn. Wat er best zo weinig mogelijk op de ingrediëntenlijst staat:
● Granen, in gelijk welke vorm. Katten hebben het niet nodig en het zijn goedkope vullers.
● Kleurstoffen. Heeft de voeding drie verschillende kleurtjes, weg ermee!
● Plantaardige eiwitten. Een kat heeft vooral dierlijke eiwitten nodig. 

Mogelijke gevolgen van langdurige slechte voeding

Heeft de juiste voeding dan zo’n grote invloed op katten hun gezondheid?

Helaas wel, zonder de nodige voedingsstoffen zullen katten sneller ziek worden.
● Als ze enkel droge brokken eten en daarbij niet voldoende drinken, kunnen ze op termijn blaas- en nierproblemen krijgen. (meer info over drinken vind je hier)
● Als ze enkel voeding krijgen waar veel granen in zitten, kunnen ze een constante pijn aan de maag hebben.
● Een tekort aan de juiste voedingsstoffen kan zorgen voor een verlaagd energiepeil.
● Voeding met te veel snel verteerbare koolhydraten (suikers) kan op termijn suikerziekte veroorzaken. 

Katten hebben een ingebouwd beschermingsmechanisme om niet te tonen wanneer ze zich slecht voelen. Jammer genoeg is het voor ons als baasjes dus bijna niet zichtbaar dat ze ziek zijn, of pas als het al te laat is. Let daarom zeer goed op kleine gedragsveranderingen van je kat en ga op tijd en regelmatig naar de dierenarts. Een goede basisindicator voor degelijke voeding is dat de kat een mooie, glanzende vacht heeft en geen maag- en/of darmklachten.

De eeuwige discussie, droge of natte voeding?


Dierenartsen bevelen vaak enkel droge voeding aan, omdat dit het beste is voor het gebit. Tandplak en tandsteen worden namelijk in de hand gewerkt door natte voeding, en probeer maar eens elke dag je kat haar tanden te poetsen. Hoewel je als baasje rekening moet houden met tandproblemen is een kat haar lichaam niet gemaakt om enkel droge voeding te eten, dus raden wij aan om een mix van beide te geven. In het beste geval geef je van de dagelijkse portie die jouw kat nodig heeft 50% natte voeding en 50% droge voeding. Dat je kat dik zou worden van natte voeding is een fabeltje, droge voeding bevat vaak zelfs meer suikers!

Hoeveel eten?


Vlees of vis, nat en droog, allemaal goed en wel; maar hoeveel eten mag je nu eigenlijk aan je kat geven? 

Lees hiervoor grondig de verpakking van de voeding, daar moet een schema staan hoeveel je kat mag krijgen, afhankelijk van haar gewicht. 

Laat je zeker niet verleiden om toch meer eten te geven. Dikkere katten worden als heel schattig aanzien, maar overgewicht bij de kat kan tot zeer veel gezondheidsproblemen leiden.   


Van nature is de kat gewoon om doorheen de dag vele malen kleine beetjes te eten, dus het beste is om ervoor te zorgen dat er de hele dag brokjes ter beschikking zijn. Schrokt je kat alles ineens op? Gebruik een voederpuzzel en verdeel de dagportie dan over minimum 4 eetmomenten per dag. Dat is niet haalbaar, denk je? We helpen je graag verder ;). Je geeft een beetje als je opstaat, als je naar school of werk vertrekt, als je thuiskomt en als je weer gaat slapen.Moraal van ons verhaal: wees bewust van welke voeding je aan jouw huisdier geeft. Net zoals mensen, kunnen katten ook gemakkelijker gezondheidsproblemen ontwikkelen als ze vaak ongezonde voeding eten. Maak een doordachte keuze en beperk zo de kans op ziektes. Cookies

Natuurlijk krijgen de katten in het café af en toe cookies. Maar ook u krijgt van ons een cookie, weliswaar digitale cookies. Wij maken gebruik van deze cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw voorkeuren te onthouden. Meer info kan u vinden in onze algemene voorwaarden.