0

CATIFY: tips om je huis in te richten naar de noden van de kat

04/12/2018 Katten

Catification is een Engelse term die slaat op het inrichten van je huis naar de noden van de kat. Zoals je op sociale media kan zien wordt deze trend steeds populairder.

IMG_0122

Krabben 

Een basisbehoefte van de kat is krabben. Krabpalen of krabkartons zijn dan ook essentieel. Niet alleen om je zetel te redden, maar vooral om je kat gelukkiger te maken. 

Krabben heeft verschillende functies: krabben als communicatiemiddel, om te ontstressen, de spieren te rekken en de nagels te verzorgen. 

De reden waarom ze het zo graag aan je zetel doet, is omdat die op de perfecte plaats staat waardoor iedereen de boodschap heeft geroken of gezien. Dus ja, naast jouw mooie zetel komt best een krabpaal of een krabkarton. 

Voorzie minimaal 5 krablocaties/items per kat, zowel horizontaal als verticaal

Hoogtes

Katten voelen zich veiliger als ze letterlijk de kat uit de boom kunnen kijken. Heb je een boekenkast, zorg dan dat de kat er gemakkelijk op kan, of hang een paar leuke plankjes trapsgewijs aan de muur zodat ze kan klimmen. Tegenwoordig heb je een breed gamma aan interieurvriendelijke oplossingen om een fantastisch parcours uit te bouwen. 

Kan je geen grote budgetten uitgeven, dan is het voor de handige harry’s onder ons ook makkelijk haalbaar met wat sisaltouw en een paar planken. Voor inspiratie kan je steeds een kijkje komen nemen in ons poezencafé. 

Vluchtroutes

Ze mogen dan wel negen levens hebben, katten blijven voortdurend op hun hoede. Vanuit hun slaap- of schuilplek houden ze alles nauwlettend in de gaten. Zorg dat er voldoende vluchtroutes zijn: zet zetels, kasten en dergelijke een tiental cm van de muur en hou doorgangen vrij door niet te veel op de grond te laten slingeren. 

Ramen en deuren 

Wees voorzichtig bij het laten openstaan van ramen en deuren. Een kat die niet gewoon is om buiten te gaan, is niet voorbereid op de gevaren en geluiden van buiten en kan verward raken. Daarnaast is vooral het kantelraam een grote boosdoener. Wanneer katten een prooi zien denken ze niet verder na over de gevolgen en springen ze gewoon, waardoor ze vast komen te zitten. Om zich los te maken, beginnen ze te spartelen en zakken ze nog verder naar beneden waardoor ze kunnen stikken met de dood als gevolg. Ook voor deze gevaren kan je budgetvriendelijke oplossingen vinden, zoals een beschermrek voor het raam. 

Hoe denken wij over binnen- versus buitenkat? 

Van één ding zijn we 100% zeker: een kat moet altijd binnen kunnen. Zelfs zwerf- of straatkatten hebben recht op beschutting en onderdak. Katten die niet binnen kunnen schuilen, worden blootgesteld aan ziektes en barre weersomstandigheden. Hierdoor zullen hun levenskwaliteit en levensverwachting enorm verminderen.

Cookies

Natuurlijk krijgen de katten in het café af en toe cookies. Maar ook u krijgt van ons een cookie, weliswaar digitale cookies. Wij maken gebruik van deze cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw voorkeuren te onthouden. Meer info kan u vinden in onze algemene voorwaarden.